Weinig privacy bij de motorrijtuigenbelasting
Je ziet ze vast wel eens hangen, die camera's boven de snelwegen. Houd er rekening mee dat ze niet alleen jouw snelheid in de gaten houden, maar dat ze je ook kunnen fotograferen om je te kunnen controleren op het gebied van de autobelastingen. “Maar dat mag de Belastingdienst toch helemaal niet?” Hoor ik je zeggen. Ja, het klopt inderdaad dat de rechter een paar jaar geleden heeft gezegd dat de Belastingdienst deze zogenoemde ANPR (automatische nummerplaat herkenning) - beelden niet mag gebruiken om te controleren of iemand niet stiekem privé rijdt met zijn auto van de zaak. Maar de motorrijtuigenbelasting is een heel ander verhaal.
De achtergrond
Vroeger verzamelde de Belastingdienst massaal ANPR-beelden om de auto's van de zaak te kunnen controleren. Dit gebruik is een halt toegeroepen door de rechter die oordeelde dat de Belastingdienst deze beelden niet massaal mocht verzamelen en verwerken omdat dit in strijd is met de privacy. Het probleem was namelijk dat deze privacy-inbreuk alleen mag als dat in de wet staat en dat stond het dus niet. Maar let op: de wet is inmiddels aangepast! De Belastingdienst mag deze gegevens nog steeds niet massaal verzamelen om de bijtelling te controleren, maar sinds 2019 staat officieel in de wet vastgelegd dat de Belastingdienst dit wel mag als het om de motorrijtuigenbelasting gaat. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het in de gaten houden van geschorste auto's (die mogen niet op straat) en andere auto's waar geen motorrijtuigenbelasting voor is betaald.
De rechtszaak
In de huidige rechtszaak gaat het om iemand die in een auto rijdt waarvoor geen motorrijtuigenbelasting is betaald. De reden hiervoor is dat de auto tot de voorraad van een autodealer hoort. Met zo'n auto mag je wel de weg op, maar dan alleen als er groene kentekenplaten op zitten en de auto wordt gebruikt voor een test- of proefrit. In dit geval kreeg de Belastingdienst via de ANPR-camera's een foto van die voorraadauto in handen die, je raadt het al, zonder groene kentekenplaten rondreed. De eigenaar van de auto kreeg daarop een naheffingsaanslag van vier kwartalen plus een boete. Dit terwijl hij de auto nog maar 10 maanden bezat. De eigenaar stapte daarom naar de rechter. Hij vond onder meer dat de Belastingdienst deze foto niet mocht gebruiken omdat zijn privacy hierdoor in gevaar kwam. Bovendien vond hij een naheffing van 12 maanden (4 kwartalen) te veel voor een auto die hij nog maar 10 maanden bezat.
De uitspraak
Hoewel de inspecteur in deze zaak ook niet al te netjes had gewerkt, veegt de rechter de argumenten van de auto-eigenaar compleet van tafel.
De rechter stelt vast dat op de in het dossier aanwezige controlefoto het kenteken van de auto zichtbaar is, maar de bestuurder van de auto niet herkenbaar in beeld is gebracht. De privacy van de bestuurder is dus niet in gevaar. Daarnaast is de inspecteur sinds 2019 gewoon bevoegd om gebruik te maken van de camerabeelden van de politie voor het (na)heffen van motorrijtuigenbelasting.
En dat hij 12 maanden moet betalen voor een auto die hij nog maar 10 maanden bezit? Ook dat staat gewoon in de wet.
De eigenaar moet dus op de belastingblaren zitten.
Laatste nieuws
Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.
Contact
Postadres en administratie |
ELBERT fiscaal
Postbus 110 7450 AC HOLTEN |
---|---|
Bezoekadres |
Dorpsstraat 22a 7451 BV HOLTEN (op afspraak) |
info@autoenfiscus.nl | |
0548 - 743 000 |