Terug naar overzicht
Versoepeling beleid reiskostenvergoedingen en BPM-maatregelen Versoepeling beleid reiskostenvergoedingen en BPM-maatregelen

Blijf op de hoogte

Versoepeling beleid reiskostenvergoedingen en BPM-maatregelen

Veel medewerkers werken deze weken thuis. Dat roept vragen op voor de vaste reiskostenvergoedingen. Daarvoor is nu een versoepeling afgekondigd. Dat geldt ook voor een aantal BPM-maatregelen.

Reiskostenvergoedingen

Veel werkgevers vergoeden woon-werkverkeer met een eigen vervoermiddel van de medewerker via een vast bedrag per maand. Dat is wel zo praktisch, omdat je dan niet hoeft bij te houden hoe veel dagen iemand naar zijn of haar werk is gereden. Fiscaal is het uitgangspunt voor een onbelaste reiskostenvergoeding wel een vergoeding per kilometer. Tot 19 eurocent per kilometer is zo’n vergoeding onbelast. Toch is een vaste reiskostenvergoeding fiscaal ook toegestaan als de woon-werkafstand niet meer is dan 75 kilometer. Bij kortdurende afwezigheid mag zo’n vaste vergoeding dan doorbetaald worden. Bij een woon-werkafstand vanaf 75 km enkele reis moest altijd wel nacalculatie plaatsvinden.

De staatssecretaris van Financiën heeft het beleid voor deze vaste vergoedingen op 14 april 2020 aangepast. Hij ziet in de praktijk dat de coronamaatregelen voor veel werknemers tot een verandering van hun reispatroon leiden. Dat zou kunnen betekenen dat een werkgever de vaste reiskostenvergoeding moet aanpassen of tot het loon moet rekenen. Dit vindt hij in deze bijzondere omstandigheden ongewenst. Daarom keurt hij goed dat een werkgever voor de looptijd van het afgekondigde besluit voor een vaste reiskostenvergoeding geen gevolgen verbindt aan een wijziging in het reispatroon van een werknemer. Dat kan ook bij een vaste reiskostenvergoeding met nacalculatie. Dit betekent dat de werkgever voor deze periode mag blijven uitgaan van de oorsponkelijke uitgangspunten qua frequentie van het woon-werkverkeer.

BPM-maatregelen

Verder is er een drietal BPM-maatregelen getroffen. Allereerst is het tot 1 juli 2020 mogelijk dat eenzelfde persoon de vrijstelling voor kortdurend gebruik van een buitenlands gekentekende auto voor een tweede keer aanvraagt voor hetzelfde motorrijtuig in die gevallen waarin de keuring voor het motorrijtuig niet kon plaatsvinden in verband met de coronamaatregelen van de RDW.

Verder was er een overgangsmaatregel voor ombouw van taxi’s in verband met het einde van de BPM-vrijstelling voor taxi’s. Die overgangsregeling liep af op 1 april. Veel in maart geplande keuringsafspraken bij de RDW zijn komen te vervallen. Inmiddels zijn keuringen bij RDW weer mogelijk. De deadline van 1 april is nu op 1 juli 2020 gezet.

Tot slot is er een regeling voor de BPM-aangiften bij invoer van een gebruikt voertuig. Als daarbij een taxatierapport wordt gebruikt, is de geldigheidsduur daarvan 1 maand. Door de coronamaatregelen bij RDW kan er echter ongewenst tijdsverloop optreden, waardoor de kentekeninschrijving niet binnen 1 maand na afgifte van het taxatierapport voltooid kan worden. Daarom keurt de staatssecretaris goed dat tot 1 juli 2020 bij de aangifte bpm een na 16 februari 2020 opgemaakt taxatierapport gebruikt mag worden dat niet ouder is dan 4 maanden.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Hoeveel motorrijtuigenbelasting ga ik volgend jaar betalen?

Hoeveel motorrijtuigenbelasting ga ik volgend jaar betalen?

Lees meer
Zero emissie zones: steekt de Tweede Kamer een spaak in het wiel?

Zero emissie zones: steekt de Tweede Kamer een spaak in het wiel?

Lees meer
Fiscale subsidie? Vis niet achter het net.

Fiscale subsidie? Vis niet achter het net.

Lees meer
Spraakmakend autonieuws op Prinsjesdag

Spraakmakend autonieuws op Prinsjesdag

Lees meer
Uitgelekt nieuws Prinsjesdag 2024

Uitgelekt nieuws Prinsjesdag 2024

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls