Veel personeel? Let op de Normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit!
Ken je de "Normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit" al? Deze wordt soms ook wel de CO2-rapportage genoemd. De kans is groot dat je die regeling niet kent, maar de kans is ook groot dat die regeling al in het tweede kwartaal wordt ingevoerd! Wanneer dit doorgaat krijg je er als grote werkgever een extra taak bij: het controleren en rapporteren van het vervoermiddel waarmee jouw personeel reist. Dat is nog niet alles, je moet namelijk ook zorgen dat de CO2-uitstoot van dat vervoermiddel onder een bepaalde grens blijft. Lees dus snel verder.
We hebben het in een eerder nieuwsbericht al over deze regeling gehad. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat deze regeling per 1 januari 2022 in zou gaan, maar later werd besloten om de invoering van deze regeling door te schuiven naar het nieuwe kabinet. Dit nieuwe kabinet denkt erover om deze regeling al per het tweede kwartaal van 2022 in te laten gaan, maar die ingangsdatum is nog niet zeker.
Wat is de Normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit?
Het is een regeling waarbij je aan de overheid moet opgeven wat de gemiddelde CO2-uitstoot van het vervoer van jouw personeel is. De regeling komt uit het Klimaatakkoord en het is de bedoeling dat we hiermee de CO2-uitstoot in heel Nederland wat omlaag brengen.
Voor wie gaat deze Normerende regeling gelden?
Omdat de regeling nog aangepast kan worden, houden we een slag om de arm. De regeling is in principe bedoeld voor bedrijven met minimaal 100 werknemers (minimaal 100 FTE per concern), maar als alternatief denkt men ook aan bedrijven met minimaal 50 werknemers. Heb jij minder personeel in dienst? Dan hoef je je dus voorlopig nog niet druk te maken over deze regeling.
Welk vervoer moet je noteren?
In eerste instantie gaat het om de zakelijke ritten van jouw personeel. Het woon-werkverkeer en het goederenvervoer met vrachtwagens hoef je dus bijvoorbeeld niet in de gaten te houden. Ook hier hebben we een alternatief scenario gehoord: mogelijk gaat in de toekomst het woon-werkverkeer ook een rol spelen.
CO2-uitstoot
Als werkgever moet je de CO2-uitstoot van de zakelijke ritten doorgeven aan de overheid. Rijd jouw personeel alleen in een auto van de zaak, dan is dat relatief simpel. Je kunt de CO2-uitstoot van jullie wagenpark bijvoorbeeld vinden op de website van de RDW. Mogelijk is het eenmalig een grote klus, maar daarna hoef je alleen maar de wijzigingen in het wagenpark in de gaten te houden. Het wordt een heel ander verhaal als jouw personeel met eigen vervoer rijdt. Mogelijk moet je in dat geval bij gaan houden of de werknemer met een eigen auto komt, de auto van zijn of haar buurvrouw, met de fiets, met de trein of lopend. De vraag is natuurlijk ook wat de CO2-uitstoot is van de auto van de buurvrouw en of je deze privacygevoelige gegevens wel op mag vragen.
Maximaal 96 gram/km
De grens voor de maximale CO2-uitstoot is in het voorstel op 96 gram/km gezet. Zoals het er nu naar uitziet, gaat die grens na vier jaar omlaag naar 92 gram/km.
Tot slot
Er zijn nog veel onzekerheden, maar de kans is groot dat deze regeling wordt ingevoerd. Houd de berichten in de pers en op deze website dus goed in de gaten.
Laatste nieuws
Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.
Contact
Postadres en administratie |
ELBERT fiscaal
Postbus 110 7450 AC HOLTEN |
---|---|
Bezoekadres |
Dorpsstraat 22a 7451 BV HOLTEN (op afspraak) |
info@autoenfiscus.nl | |
0548 - 743 000 |