Vakantie-auto? Kijk uit!
Tijdens deze vakantieperiode wil je je natuurlijk met alles behalve de belastingen bezighouden. Maar let op: het kan geen kwaad om met een schuin oog de fiscale gevolgen in de gaten te houden van het gebruik van een vakantie-auto. Hiermee kun je al snel een belastingaanslag van (soms) een paar duizend euro besparen. Hoe dat precies zit, leggen we je graag uit in dit bericht.
Wat is het risico van een vakantie auto? Nou, we kunnen er een paar bedenken die bijvoorbeeld te maken hebben met het vervangend vervoer. Zo kun je bijvoorbeeld een auto van een collega meenemen omdat deze net iets beter een caravan kan trekken dan jouw eigen auto van de zaak. We kunnen ons ook voorstellen dat het meerpersoons busje van de zaak heel handig kan zijn wanneer je met een groot gezin of een groep vrienden op vakantie gaat.
Is dat allemaal niet op jouw situatie van toepassing? Dan hebben we nog een risico voor je in de aanbieding: het vervangend vervoer wanneer je in het buitenland pech krijgt met jouw eigen auto. Of misschien huur je een buitenlandse camper omdat de huurprijs mogelijk net iets lager is dan in Nederland.
Wat zijn dan de risico's op belastinggebied? Daar gaan wij hieronder kort op in.
1. Risico vervangende auto van de zaak
Wat je niet moet vergeten, is dat je een bijtelling krijgt voor het privégebruik van jouw auto van de zaak als je niet kunt bewijzen dat je in dat jaar niet boven de 500 privékilometers komt. Deze 500 kilometergrens geldt in principe per persoon. Rij je dus bijvoorbeeld helemaal niet privé in jouw auto van de zaak, maar rij je tijdens jouw vakantierit 1.000 kilometer privé in de vervangende vakantie-auto van de zaak? Dan kom je dus in totaal boven die 500 kilometer uit en loop je het risico dat je voor beide auto's een bijtelling krijgt. Mogelijk voor de vakantie-auto tijdens de vakantieperiode en voor jouw 'eigen' auto van de zaak tijdens de rest van het jaar. Dit hangt van de situatie af.
2. Risico buitenlandse auto
Ben jij inwoner van Nederland en word jij in Nederland betrapt achter het stuur van een buitenlandse auto? Dan loop je het risico op forse belastingaanslagen. Denk daarbij aan de bpm (een aanschafbelasting) en de motorrijtuigenbelasting. Het maakt voor deze belastingen namelijk niet uit of het jouw eigen auto is, of je deze auto in het buitenland gehuurd hebt of dat je deze auto tijdelijk mag gebruiken om na een pechgeval weer thuis te komen. En let op: bij deze belastingaanslagen zit meestal ook nog een forse boete.
Risico's beperken
Natuurlijk zijn er manieren om deze risico's te beperken of voorkomen. Neem gerust contact op met Auto & Fiscus als je daar meer over wilt weten. Zorg ervoor dat je hier vooraf goed over nadenkt. Achteraf is het namelijk vaak moeilijk om hier nog wat aan te doen.
Laatste nieuws
Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.
Contact
Postadres en administratie |
ELBERT fiscaal
Postbus 110 7450 AC HOLTEN |
---|---|
Bezoekadres |
Dorpsstraat 22a 7451 BV HOLTEN (op afspraak) |
info@autoenfiscus.nl | |
0548 - 743 000 |