Terug naar overzicht
Pas op: buitenlandse auto! Pas op: buitenlandse auto!

Blijf op de hoogte

Pas op: buitenlandse auto!

Het rijden in een buitenlandse auto kan erg gevaarlijk zijn. We bedoelen daarmee niet dat de auto zelf mankementen vertoond, maar we hebben het over de belasting risico's. Als je aangehouden wordt, loop je namelijk het risico dat je een forse naheffingsaanslag BPM en motorrijtuigenbelasting moet betalen. Dat is nog niet alles, want je krijgt er meestal ook standaard een boete van 100% bij van de Belastingdienst. Hoe zit dat eigenlijk?

Inleiding

Wanneer je in Nederland een auto bij de dealer koopt, heeft de dealer daar voor jou al BPM (Nederlandse registratiebelasting) over afgedragen. Zodra het kenteken op jouw naam staat krijg je meestal ook automatisch een rekening van de motorrijtuigenbelasting in huis. Waar weinig mensen bij stilstaan, is dat dit bij een auto die op buitenlands kenteken staat niet gebeurt. Waar nog minder mensen bij stilstaan, is dat je als inwoner van Nederland niet zonder vergunning in een buitenlandse auto mag rijden, althans niet in Nederland.

De belastingregels

Rijd je als inwoner van Nederland in Nederland rond in een buitenlandse auto? Dan gaat de belastingwet ervan uit dat je deze auto hebt geïmporteerd. Let wel: je hoeft hem dus niet echt te importeren, de auto hoeft niet eens van jou te zijn! Wanneer je een auto importeert ben je BPM verschuldigd en moet je motorrijtuigenbelasting betalen. Het zou dus zo maar voor kunnen komen dat je een buitenlandse auto hebt gehuurd en daarvoor een flink bedrag aan belasting moet betalen, om nog maar niet te spreken over die 100% boete. Wanneer we dit vertellen krijgen we de vraag of dit ook wel eens echt gebeurd is, want het klinkt zo onlogisch. In dit nieuwsbericht bespreken we een recente rechtszaak over dit onderwerp. De uitspraak is van 14 oktober jl.

De rechtszaak

Een automobilist is in 2010 betrapt op het in Nederland rijden met een buitenlandse auto. Hij kwam er af met een waarschuwing en de melding dat hij de volgende keer wel een forse belastingaanslag tegemoet kon zien. De automobilist besluit een buitenlandse auto te huren en blijft er vervolgens jarenlang (het huurcontract was voor vijf jaar afgesloten) mee rond te gaan rijden. Hij kreeg diverse bekeuringen voor het te hard rijden in Nederland, maar is in die periode blijkbaar niet aangehouden door de Nederlandse Douane, Politie of Belastingdienst. De auto bevalt blijkbaar zo goed dat de automobilist de auto na afloop van de huurtermijn overneemt van de verhuurder. Ditmaal doet hij netjes aangifte van import van deze buitenlandse auto. Hij verwacht een BPM-aanslag op basis van de waarde bij de officiële import van de auto. De Belastingdienst is echter van mening dat hij veel meer BPM moet betalen, daarbij gaat men uit van de waarde die de auto vijf jaar eerder had. Je raadt het al: de zaak komt uiteindelijk bij de rechter terecht.

De uitspraak

De rechtbank maakt korte metten met de stelling van de automobilist: uit de vele verkeersboetes blijkt al dat de automobilist de afgelopen jaren vaak met de buitenlandse auto in Nederland heeft gereden. De automobilist had bovendien al een waarschuwing op zak. Hij kan dus op weinig medelijden van de rechter rekenen en moet de aanslag dus gewoon betalen. De automobilist kan nog hoger beroep aantekenen tegen deze uitspraak.

Woon je in Nederland en wil je in Nederland rijden met een buitenlandse auto? Laat je dan eerst goed voorlichten over de mogelijkheden. Hou er daarbij rekening mee dat je tegenwoordig direct een aanslag krijgt, waarschuwen is namelijk niet meer verplicht.

Vorig bericht Volgend bericht

Laatste nieuws

Schiet op!! Alleen VANDAAG nog MIA op EV bestelauto's, motoren & speed-pedelecs!

Schiet op!! Alleen VANDAAG nog MIA op EV bestelauto's, motoren & speed-pedelecs!

Lees meer
Nieuwe belastingtarieven 2025 bekend!

Nieuwe belastingtarieven 2025 bekend!

Lees meer
Nu nog snel een grijskenteken bestelauto aanschaffen? Let op de regels!

Nu nog snel een grijskenteken bestelauto aanschaffen? Let op de regels!

Lees meer
Hoeveel motorrijtuigenbelasting ga ik volgend jaar betalen?

Hoeveel motorrijtuigenbelasting ga ik volgend jaar betalen?

Lees meer
Zero emissie zones: steekt de Tweede Kamer een spaak in het wiel?

Zero emissie zones: steekt de Tweede Kamer een spaak in het wiel?

Lees meer

Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
linkedin mail mobile twitter xls