Naheffing MRB buitenlandse auto: let op de beschikkingsmacht
Als Nederlands inwoner een auto met buitenlands kenteken besturen op de Nederlandse weg: dat gaat niet zomaar. Naheffing van motorrijtuigenbelasting en boetes liggen op de loer. Maar als je zo’n auto nu in opdracht van je buitenlandse werkgever bestuurt?
Zo’n situatie kwam kortgeleden voor de rechter. De belastingdienst had een naheffing opgelegd aan een dame die voor een Duitse GmbH werkt, waarvan haar man directeur is. Normaalgesproken gebruikt zij voor haar werk altijd haar eigen Nederlandse auto. Toen zij op een bepaalde dag vanaf haar werk naar een radio-interview moest vertrekken, bleek haar auto kapot. De directie wilde dat het interview doorging en heeft haar toegestaan dat zij een auto met een Duits kenteken nam om naar het interview te gaan. Vanwege het late tijdstip is zij niet eerst teruggereden naar Duitsland, maar heeft zij de volgende ochtend de auto weer op haar werk gebracht. Dit autogebruik had zij afgestemd met haar echtgenoot en was slechts mogelijk omdat de auto op dat moment niet nodig was voor een van de managers.
Op de bewuste dag controleerde de belastingdienst haar auto, waarna een naheffing van MRB volgde. Bij binnenlands weggebruik met een buitenlandse auto door een inwoner van Nederland is in principe de ‘houder’ van de auto belastingplichtig. Wel kan bij internationale werkzaamheden en bij kortdurend Nederlands weggebruik een vrijstellingsvergunning worden verstrekt. Die was hier kennelijk niet aangevraagd.
De rechter boog zich over de vraag of naheffing van Nederlandse MRB wel terecht was. De rechter oordeelde dat het hiervoor nodig is dat zij de feitelijke beschikkingsmacht over de auto had. Zij mocht deze auto voor een vooraf specifiek omschreven doel ten behoeve van de GmbH gebruiken om een al gepland interview te kunnen laten doorgaan. Het is echter de GmbH die bepaald heeft dat en voor welk doel zij de auto mocht gebruiken. Ze kon er dus niet vrij over beschikken. Terwijl voor het uitoefenen van de feitelijke volgens de rechtbank wel nodig is dat er een bepaalde mate van beslissingsvrijheid bestaat. Die vrijheid was hier niet aan de orde. De naheffingsaanslag was volgens de rechter ten onrechte opgelegd.
Voor de praktijk is dit een belangrijk signaal dat naheffingen van MRB of BPM niet altijd terecht zijn. Het aanvragen van een vrijstelling kan echter veel narigheid voor komen. Voor langdurig gebruik is er de werknemersvrijstelling. Ook voor kortdurend gebruik van niet meer dan 14 dagen is er een vrijstelling mogelijk. Aanvragen daarvan kan via de website van de belastingdienst.
Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.
Contact
Postadres en administratie |
ELBERT fiscaal
Postbus 110 7450 AC HOLTEN |
---|---|
Bezoekadres |
Dorpsstraat 22a 7451 BV HOLTEN (op afspraak) |
info@autoenfiscus.nl | |
0548 - 743 000 |