Auto geschorst? Dan ook niet rijden in geval van overmacht.
Wanneer je een auto op je naam hebt staan, moet je motorrijtuigenbelasting betalen. Gebruik je de auto niet, dan kun je het kenteken van de auto eenvoudig laten schorsen: je hoeft dan geen motorrijtuigenbelasting te betalen, maar je mag er ook niet in rijden, zelfs niet in geval van overmacht, zo oordeelt de rechter. Een opa die zijn zieke kleindochter wilde helpen moet zijn naheffingsaanslag dus gewoon betalen. Gelukkig is er nog wel wat te regelen met betrekking tot de boete.
Wat is er aan de hand?
In deze zaak gaat het om een opa met een kampeerauto. Omdat hij de kampeerauto niet het hele jaar door gebruikt, laat hij het kenteken eind oktober 2020 schorsen. Op die manier hoeft hij in de wintermaanden geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Helaas wordt zijn kleindochter getroffen door het coronavirus, zij moet in quarantaine. Wij kunnen ons voorstellen dat dit lastig is voor het gezin van de kleindochter. Gelukkig heeft opa de oplossing: hij brengt de kampeerauto naar haar toe zodat zij die tijdens haar quarantaineperiode kan gebruiken. Een creatief idee natuurlijk, maar opa rijdt half november naar zijn kleindochter zonder eerst zijn kampeerauto 'ontschorst' te hebben. De Belastingdienst ziet dit ook en stuurt hem een naheffingsaanslag voor de motorrijtuigenbelasting.
Naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting
Het bijzondere aan een naheffingsaanslag bij schorsing, is dat je niet alleen motorrijtuigenbelasting moet betalen over de periode dat je in overtreding bent, maar dat je automatische een naheffingsaanslag van vier maal drie maanden krijgt. Kortom: je krijgt een naheffingsaanslag ter waarde van een heel jaar motorrijtuigenbelasting, ook al heb je maar een dag in de geschorste auto gereden! Daarnaast krijg je - ook vrij automatisch - een boete van 100% opgelegd. Kortom, voor een dag ongeoorloofd gebruik ben je met een beetje pech dus twee jaar aan motorrijtuigenbelasting kwijt. Daar mag je de in dat jaar al betaalde motorrijtuigenbelasting overigens wel van aftrekken. In deze zaak had opa nog geluk omdat de inspecteur genoegen nam met een boete van 25% in plaats van 100%.
De uitspraak van de rechter
Opa is het niet eens met de forse naheffingsaanslag en stapt naar de rechter. In zijn uitspraak geeft de rechter aan dat hij weliswaar begrip heeft voor de situatie, maar dat de inspecteur de naheffingsaanslag terecht heeft opgelegd. De 'psychische overmacht' waar een beroep op wordt gedaan is geen reden om de aanslag op een lager bedrag vast te stellen. De rechter vindt de kwijtschelding van 75% van de boete door de inspecteur voldoende in deze situatie.
Meer weten over schorsing?
In onze nieuwsbrief van eind september 2021 kun je nog eens nalezen hoe het ook alweer precies zit.
Laatste nieuws
Ik heb een vraag. Bel of mail mij terug.
Contact
Postadres en administratie |
ELBERT fiscaal
Postbus 110 7450 AC HOLTEN |
---|---|
Bezoekadres |
Dorpsstraat 22a 7451 BV HOLTEN (op afspraak) |
info@autoenfiscus.nl | |
0548 - 743 000 |