AMD - Automotive Fiscalisten
U bevindt zich hier: Home » Nieuwsarchief 2017 » Overstap naar bijtelling of naar rittenregistratie bij wisseling werkgever
Bookmark and Share

Overstap naar bijtelling of naar rittenregistratie bij wisseling werkgever

Van bijtelling naar rittenregistratie, of van rittenregistratie naar bijtelling: Is dat mogelijk als je van werkgever verandert?
Voor het privégebruik van een auto van de zaak geldt een bijtelling. Standaard is dat (bij een kentekendatum vanaf 2017) 22% van de catalogusprijs. Daarover wordt loonheffing berekend. Met een rittenregistratie kan die bijtelling echter worden voorkomen. Het privégebruik mag dan op jaarbasis niet meer zijn dan 500 km.

Omdat de 500-kilometergrens op jaarbasis geldt, kan niet zonder fiscale gevolgen in de loop van het jaar worden overgestapt van wél bijtellen naar niet bijtellen, of andersom, als er gedurende het hele jaar een auto van de zaak ter beschikking staat. Het bijhouden van een rittenregistratie over een deel van het jaar voorkomt in dat geval de bijtelling niet. Overstappen op bijtelling of juist op een rittenregistratie kan dan per 1 januari van een nieuw jaar.

Maar dat is anders als er sprake is van een nieuwe werkgever. Als iemand in een kalenderjaar van werkgever verandert, rekent iedere werkgever uit hoeveel privékilometers de berijder op kalenderjaarbasis heeft gereden. 
Stel dat iemand van januari tot en met maart bij werkgever A werkt en in die periode op jaarbasis omgerekend privé meer dan 500 km met de auto van de zaak heeft gereden. Van januari tot en met maart is dan de bijtelling van toepassing. Vervolgens werkt deze werknemer vanaf april tot en met december bij werkgever B. Daar rijdt hij in deze periode 300 privékilometers, wat hij met een rittenregistratie kan aantonen. Op kalenderjaarbasis is dat 12/9 x 300 = 400 kilometer, zodat voldaan is aan de eis van de maximale 500 privékilometers op jaarbasis. Werkgever B hoeft dan geen bijtelling bij zijn loon te tellen over de maanden april tot en met december. Bij wisseling van werkgever kan hierdoor ook een nieuwe keus voor de bijtelling gemaakt worden.